Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.

ROZUMÍM

Základní umělecká škola
Starý Plzenec

Co se událo

16. 06. 2010

Výtvarka v plenéru

19. až 23. května 2010 jsme po dvou letech opět společně vyrazili do přírody. Ve středu ráno jsme do autobusu naložili část výtvarky, zamávali maminkám a vyjeli na Šumavu. Naším cílem byla chata Barborka v Hartmanicích, malebném městečku nedaleko Sušice. Okolní krajina přímo láká k malování a procházkám.

V Hartmanicích se také nachází jedinečná horská synagoga, znovu otevřená v roce 2006 po šedesáti osmi letech. Kromě historických předmětů v ní najdeme poutavou expozici o česko-německo-židovském spolužití na Šumavě, o osudu Židů během 2. světové války i po roce 1945. Téma židovské kultury se prolínalo celým naším pobytem.

V synagoze jsme pracovali celé dopoledne. Vyslechli jsme zajímavé vyprávění o její záchraně a pak jsme se rozptýlili do všech třech podlaží krásné stavby. Kreslili jsme, pročítali texty, prohlíželi exponáty a spoustu historických fotografií. Děti dostaly zápisník, do kterého doplňovaly odpovědi podle toho, co vypátraly v expozici.

Prostřednictvím výtvarných činností jsme se seznamovali s prvky židovské kultury. Vyprávěli jsme si staré legendy a biblické příběhy, prohlíželi knihy a poslouchali židovskou hudbu. Kreslili jsme, modelovali, odlévali ze sádry a kašírovali. Nejvíce děti zaujalo "sochání". Jednou z legend, které jsme si vyprávěli, byla legenda o Golemovi. Ten byl také námětem soch, které děti společně tesaly z pórobetonových bloků. Práce malé sochaře nadchla a často je neodradil ani déšť.

Když se počasí umoudřilo, mohli jsme vyrazit do okolních kopců kreslit krajinu. Došli jsme do 5 km vzdálené Dobré Vody, kde jsme navštívili Muzeum Dr. Šimona Adlera a kostel s unikátním skleněným oltářem.

Po večerech jsme si promítali animované filmy Jana Švankmajera a fotografie, které děti během dne samy pořídily. Nejvíce je zaujalo focení živých obrazů na téma Šabat.

Poslední večer jsme se vypravili na nedaleký židovský hřbitov, kde jsou pochováni i Židé z pochodu smrti, který šel na konci druhé světové války přes Hartmanice. Na zbytcích hrobů jsme z hlíny, svíček a zápalek vytvořili malé lucerničky, které jsme společně zapálili, a chvilkou ticha jsme uctili památku všech mrtvých.

V neděli jsme ještě malovali na trička a pak už nás čekal jen úklid a balení. Odpoledne jsme všechno naložili do autobusu a vyjeli směrem k domovu.

Letošní plenér nás všechny obohatil o nové zážitky a přemýšlení o věcech, které by neměly být zapomenuty. Všechny výtvarné podněty pak budeme dále rozvíjet v novém školním roce.

Pobytu se zúčastnilo 35 vybraných žáků různého věku. Výtvarný program připravila Jana Frolíková a Martina Najbrtová, hudební náplň Petra Vlachová a úžasné zázemí dobrá duše naší školy Jana Vítovcová.

09. 06. 2010

Plzenecký soubor barokní hudby v Jindřichově Hradci

Pronikavého úspěchu dosáhli žáci hudebního oboru v soutěži komorních smyčcových nástrojů. Soubor barokní hudby pod vedením pana ředitele Miloslava Esterleho získal v ústředním kole soutěže ZUŠ v Jindřichově Hradci v mimořádně těžké konkurenci 3. cenu v kategorii barokních souborů nad 15 let. Komorní sdružení, hrající ve složení Helena Esterlová, Magda Kutišová, Anna Kejvalová - housle, Jiří Blažek - basová flétna a Petr Vícha - cembalo, se tímto umístěním zařadilo mezi špičkové soubory ZUŠ v rámci celé České republiky. Blahopřejeme!

21. 04. 2010

Staroplzeneckou galerii rozsvítily obrázky malých výtvarníků

Ve středu 3. března 2010 byla slavnostní vernisáží zahájena výstava, na které se představili žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy ve Starém Plzenci. Všichni přítomní se zájmem zhlédli vystoupení malých herců, kteří nás prostřednictvím stínového divadla zavedli do světa snů a fantazie, do světa světla a stínů.

A proč zrovna téma "světlo"? Na jaře 2009 jsme navštívili v Praze interaktivní výstavu Petra Nikla "Labyrint světla". Světelné objekty umístěné v tajemných prostorách bývalé čističky odpadních vod v Bubenči nás okouzlily a inspirovaly naši tvorbu v letošním školním roce. Na světlo jsme nahlíželi z různých úhlů a provázelo nás všemi výtvarnými technikami. Ilustrovali jsme příběhy starých řeckých bájí, objevovali jsme jeden ze čtyř živlů světa – oheň. Putovali jsme vesmírem ve slunečním voze, unikali nástrahám bájných bytostí. Hřáli jsme se ve svitu Slunce, pozorovali hvězdy a Měsíc, chytali ptáka Ohniváka... Pracovali jsme s materiály, které vlnová délka světla prostupuje, které světlo skládají, rozkládají i odrážejí. S materiály, které jsou schopny optických efektů a klamů. Stali se z nás návrháři užitých předmětů – stínítek, lucerniček, lampiček a vitráží. Sirky, baterky, žárovky nebo svíčky se díky naší představivosti a fantazii proměnily pod našima rukama v kresby, malby, tisky, keramické a jiné objekty, fotografie...

Je jen škoda, že výstavní prostory nejsou větší. Naši výtvarku navštěvuje přes sto žáků a vybírat ze spousty vytvořených dílek je velice těžké a nevděčné. Výstava byla proto pouhou sondou do naší práce. Dala nahlédnout do procesů výtvarného hledání, zkoumání, objevování a experimentování s výtvarnými prostředky. Krátce řečeno, často bývá důležitější cesta než konečný výsledek. Učí děti přemýšlet, nahlížet na svět tvořivě a v souvislostech, nespokojit se s pouhými "návody k použití".

Jana Frolíková

21. 04. 2010

Soutěž základních uměleckých škol v komorní hře

V letošním roce proběhla v našich školách soutěž komorních souborů nejrůznějšího obsazení. Své umění srovnávaly soubory flétnové, žesťové, smyčcové i smíšené. Přestože je čím dál těžší soustředit odpoledne více dětí najednou ke společné práci, přináší společné muzicírování od útlého věku dětem nejen velké obohacení a výbornou zkušenost pro osobní hudební rozvoj, ale i možnost obdarovat svým uměním posluchače na koncertech a vystoupeních při nejrůznějších příležitostech.

V soutěžním klání všech plzeňských ZUŠek nám v okresním kole udělaly radost všecky soubory, ty nejlepší nejen že březnové okresní kolo vyhrály, ale dokonce zvítězily i o měsíc později v kole krajském. Gratulaci si zaslouží flétnistka Sára Trojovská, která soutěžila ve společném souboru naší školy a ZUŠ B. Smetany v Plzni. Poděkování za její přípravu patří panu učiteli Martinu Petruňovi.

Další blahopřání míří k oběma souborům barokní hudby (první ve složení Magdaléna Škaloudová – flétna, Johana Jendelová a Eva Menclová – housle, Pavel Kilbergr – violoncello a Tereza Vůchová – cembalo; druhý pak v obsazení Helena Esterlová, Magda Kutišová a Anna Kejvalová – housle, Jiří Blažek – basová flétna a Petr Vícha – cembalo), které připravil pan ředitel Esterle a které obsadily společné 1. místo ve své kategorii. Posledně jmenovaný soubor bude naši školu reprezentovat v květnu v ústředním kole soutěže v Jindřichově Hradci.

21. 04. 2010

Rozvoj a úspěchy literárně-dramatického oboru školy

Již několik let se práci v literárně-dramatickém oboru na naší škole věnuje s invencí, fantazií, tvůrčím nasazením i potřebnou erudicí paní učitelka Martina Najbrtová, která okolo sebe soustředila dvě skupinky menších dětí. Jsme rádi, že výsledky jejich společné práce už pronikají i na veřejnost – při představeních pro rodiče nebo vernisážích výstav výtvarného oboru.

Velkého úspěchu letos dosáhl desetiletý Vojtěch Bajer, jehož literární práci "Žárovka a propiska" ocenila začátkem dubna 2010 porota krajského kola Soutěžní přehlídky literárně-dramatického oboru v Ostrově nad Ohří a poslala ji do ústředního kola soutěže v Uherském Hradišti, kde byla zmíněná práce vybrána do souboru 30 oceněných prací. Blahopřejeme!

Oceněná práce V. Bajera - ke stažení zde

21. 04. 2010

Soutěž mladých akordeonistů

Máme radost, že se na naší škole v rozmanité nabídce široké škály vyučovaných hudebních nástrojů nezmenšuje zájem o výuku hry na akordeon
a že se můžeme pochlubit i úspěchem při srovnávání dovedností v rámci širší konkurence, jakým bezpochyby je soutěž Plzeňský akordeon, která proběhla v ZUŠ B. Smetany v Plzni 13. března 2010.

David Soukup – žák z akordeonové třídy paní učitelky Jaroslavy Šebkové – obsadil výborné 3. místo.

Gratulujeme!

21. 04. 2010

Úspěšné jaro Barbory Čížkové ze Spáleného Poříčí

Blahopřejeme Barboře Čížkové z pěvecké třídy paní učitelky Markéty Jáchymovské ve Spáleném Poříčí k úspěšně složeným přijímacím zkouškám a k přijetí ke studiu na Konzervatoři v Plzni. Zároveň nás těší i její vítězství v krajském kole soutěže Karlovarský skřivánek, které se konalo 17. 2. 2010. Do dalšího studia i uměleckého růstu přejeme mnoho vytrvalosti a kumštýřské inspirace.

ZUŠ Starý Plzenec

Raisova 2
332 02 Starý Plzenec

Tel.: 377 966 167

E-mail: zus@zusstaryplzenec.cz

© 2007 - 2024 ZUŠ Starý Plzenec
FoxprofiLogo Foxprofi